T.C. AKSARAY VALİLİĞİ

İl Müftümüz Cemalettin BAL 'ın kaleminden

ŞEHR-İ RAMAZAN

Rahmân ve Rahîm olan Allah'ın adıyla

Manevi derecesi çok yüksek ve kazancı pek büyük, rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. İnşallah, 5 Haziran Pazar günü kılacağımız teravih namazının ardından 6 Haziran Pazartesi günü tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. Feyiz ve bereketlerle, af ve mağfiretlerle dolu olan sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın toplum hayatında yoğunluk kazandığı, ibadet hayatımızın zenginleştiği Ramazan ayı, peygamber efendimizin ifadesi ile “evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennemden kurtuluş” olan bir aydır.

Ramazan ayı, çoraklaşmaya yüz tutan gönüllere sahuruyla, iftarıyla, sadaka ve yardımlaşmalarıyla rahmet sunan bir bahar yağmuru, birbirimizle muhabbet ve ülfetimizi güçlendiren bir kardeşlik iksiri, hayatımızı zenginleştiren nice güzelliklerin kazanıldığı önemli bir zaman dilimidir. “On bir ayın sultanı” nitelemesiyle hasret ve özlemle beklenen bu ay, bize aç ve açıkta olanın, yetimin, kimsesizin yürek yakan sessiz feryadını duyurur. İnsanî ve ahlâkî değerlerimizi, Allah’a olan ahdimizi yeniden hatırlatır. Ramazan  ayı, her  yönüyle birlik beraberlik  ve kardeşlik  duygularının  nazariyeden  fiiliyata döküldüğü  ve daha da güçlenerek  pekiştiği  bir aydır. Bu  ayda  farz  namazlara  ilaveten kılınan  teravih  namazlarında, dünyevi makam, mevki ve maddi  farklılıklar  cami dışında bırakılarak  zengin- fakir, amir-memur, işçi- işveren, hoca- talebe, ihtiyar-genç. Bütün insanlar aynı safta omuz  omuza  durmaktadırlar. İşte bu  yakınlık, farklı toplum  katmanlarını  birbirine yaklaştırır. Onlar arasında  bulunan kin, husumet ve dargınlıkları izale  eder, aralarında sevgi ve saygı  bağlarını  güçlendirir.

Ramazan ayı insanların kendilerini hesaba çekmeleri, hatalarını fark etmeleri ve günahlarından tövbe edip Allah’a dönmeleri için bir fırsattır. Bu mübarek ayda Allah’ın ibadet olarak emrettiği oruç ise insana inandığını yapma ve yaşama iradesini kazandıran ruhi ve nefsi bir eğitimdir. Hakkıyla eda edildiğinde Allah’ın rızasına ve sevabına ulaştırır. Her Müslüman ramazan ayının kıymetini ve faziletini idrak ederek bu müstesna ayı dolu dolu değerlendirmeli, mükâfatı Reyyan kapısından cennete girme olan oruç ibadetinin de önemini kavrayıp hakkıyla eda edip Allah’ın mükâfatına nail olmalıdır. Çünkü Oruç, insanın  Allah’a  itaat  ve  teslimiyetle  bağlandığı ve  bu  sayede azim ve iradesinin güçlendiği  bir  ibadettir. Oruç, Allah’ın ihsan  ettiği nimet ve faziletleri tercih ederek bedeni arzuları yenmek ve nefsi  baskılara  tahammül etmek  demektir. Orucun esas gayesi, insanlara nefsi  ve bedeni  arzularını yendirerek irade ve şahsiyetini güçlendirmek ve böylece ahirette  takdir olunan nimetlere nail olmaktır.

“GELİN GÖNÜLLER YAPALIM BU RAMAZAN VE HER ZAMAN”

Ramazan ayı, dünyanın birçok yerinde kendi vatanlarında zulüm altında olan Müslüman kardeşlerimize ve vatanlarından göç etmek zorunda bırakılan yardıma muhtaç kimselere yeniden diriliş ve bir yükseliş vesilesidir. Ramazan ayı Allah’ın biz müminlere sunduğu büyük bir ihsanı ve nimetidir. Bu anlamda Anne-baba ve büyüklerimizin hayır dualarını almaya, akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimizi güçlendirmeye çalışmalıyız. Bu Ramazan ayını bir başlama vesilesi kılarak gönüller yapmalı ve bu gönülleri her zaman diri tutmalıyız. Malınızın zekâtını ve fitre sadakamızı vererek bu mali ibadetimizi de yerine getirmeli, yoksulları sevindirmeli, toplum fertlerinin birbirleriyle sevip kaynaşmalarına vesile olmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm Aksaraylı halkımızın ve İslam âleminin Mübarek Ramazan ayını tebrik ediyorum. Sıhhat ve afiyetle Birlik, beraberlik içinde Ramazan bayramına ulaşıp idrak etmeyi ve daha nice mübarek Ramazan aylarına kavuşmayı diliyor, bu ayın ülkemize ve İslam âlemine huzur getirmesini ve tüm müminlerin affına vesile olmasını Cenâb-ı Allah’tan niyaz ediyorum.

Cemalettin BAL

İl Müftüsü