10.06.2018

İl Müftümüz Cemalettin Bal 'ın Kaleminden

Somuncu Babamızın Şehri, Şehr-i Sülehâ olan Aksaray da yaşayan bütün kardeşlerime,

Selamün Aleyküm;

Bismillahirrahmanirrahim,

Pek çok hayır ve bereketi bünyesinde barındıran, manevi haz ve vecdin doruğa ulaştığı iyilik ve cömertlik ayı olan Ramazan ayının son günlerine yaklaşmanın hüznünü yaşarken, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayı, bizlere son hediyesi olan Kadir gecesini bırakarak veda etmektedir. Zaman ve mekanlar; kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir gecesini bu derece değerli kılan en önemli sebep de Kur’an-ı Kerim’in bu gecede indirilmeye başlanmış olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’in nüzulü ve Efendimiz (s.a.v)’in insanlığa son peygamber olarak gönderilmesi, dünya tarihinin en önemli hadisesidir.  Kur’an-ı Kerim’de bu gece hakkında;

بسم الله الرّحمن الرّحيم
انا انزلناه فى ليلة القدر وما ادراك ما ليلة  القدر. ليلة القدر خير من الف شهر. تنزل الملئكة والروح فيها باذن ربهم من كل امر سلام هى حتى مطلع الفجر.

“Şüphesiz biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir Gecesinin şeref ve faziletini bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail aleyhisselam) o gecede, Rablerinin izniyle yeryüzüne inerler, O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” buyrulmaktadır.

Bu gece rahmet, mağfiret ve günahlardan kurtuluş ayı olan mübarek Ramazan-ı şerif’in mükâfatlarının zirve yaptığı gecedir. Bu gece Allah’a yakarış için açılan ellerin boş çevrilmediği, yapılan iyiliklerin ve güzelliklerin, daha fazla karşılık göreceği bir gecedir. Bu gece, meleklerin sabaha kadar yeryüzüne inerek ibadet eden müminleri selamladıkları bir gecedir. Bu gece Allah Teâlâ’ nın; “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” buyurarak övdüğü mukaddes bir gecedir. Bu itibarla, Kadir gecesi; Kur’an-ı Kerim’i öğrenmeye, Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemi tanımaya, onların öngördüğü fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşamaya ve her türlü kötülüğü terk etmeye vesile olmalıdır. Zira insanlara dünya ve ahiret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen ve manevi varlığımızı kirleten her türlü olumsuzluktan arındırarak bizi üstün ahlaki değerlere yönelten Kur’an-ı Kerim’dir.

Bizi Rahmetiyle kuşatan Ramazan ayını ve özellikle de Kadir gecesini ömrümüzün son Ramazanı ve Kadir gecesiymiş gibi değerlendirmeye çalışalım. Zira hiç birimizin önümüzdeki yıl Ramazan ayına ve Kadir gecesine kavuşup kavuşmayacağımıza dair garantisi yoktur. Bu itibarla tam bir gönül uyanıklığı ile Kur’an okuyarak, üzerimizde kaza namazı varsa onları kılarak, yoksa nafile namaz kılarak, tövbe ve istiğfar ederek, salâvat-ı şerife getirerek, büyüklerimizi, akraba ve yoksulları sevindirerek, geçmişlerimizi rahmetle anarak Allah’ın vermiş olduğu bunca nimetlere şükrederek, bu gecede özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırmaya, kötü davranışlardan uzaklaşarak kalbimizdeki manevi kirleri temizlemeye çalışmalıyız. Bu gece; Yüce Allah’ın bizlere bilgi, anlayış ve ihlâs vermesini, doğruyu bulduktan sonra kalplerimizi saptırmaması ve bizi affetmesi için dua edelim. Acı ve sıkıntı içindeki yüzlerin gülmesi ve gözyaşı dökerek yaşamak zorunda kalan mümin kardeşlerimizin kurtuluşu için neler yapabileceğimizi düşünelim.

Bu vesileyle yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını temenni ediyor, bu gecenin, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Bu gün akşam namazının beraberinde Merkez Karamanoğlu Ulu Cami’ inde idrak edeceğimiz kandil programına Şehr-i Sülehâ’ mızda yaşayan tüm kardeşlerimizi özellikle aileleriyle, çocuklarıyla birlikte katılmalarını bekliyor, Tüm Aksaraylı halkımızın ve İslam Âleminin yaklaşan Ramazan bayramını tebrik ediyorum.

..اللهم انك عفو كريم تحب العفو فأعف عني

Cemalettin BAL