29.03.2017

ÜÇ AYLARIN BAŞLANGICI; REGAİB KANDİLİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Üç Aylar; birbiri ardına açılan rahmet ve mağfiret kapıları olan Recep Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regaib kandiliyle başlayan, Miraç ve Berat’ le devam eden, bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesiyle zirveye ulaşan, Ramazan Bayramı’yla da maddi ve manevi alanda “Bayram” a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma aylarıdır.

Manevi iklimlerin tadıldığı Recep ayına bu regaib gecesiyle giriyoruz. Miladi takvim ile 30 Mart 2017 Perşembe gününü Cumaya bağlayan gece, üç ayların habercisi; Regaib kandilini idrak edeceğiz. Kandil gecelerini ihya etmek, gönlümüzü ihya etmektir. Bu gece rahmet iklimine açılma gecesidir. Bu gece arınma gecesi, bağışlanma gecesidir. Bu gece, bedenini ve ruhunu uyanık bırakanlara ikramların bollaştığı bir gecedir. Bu gece Muhsinlere ihsanların ulaştırıldığı gecedir.

Bu mübarek ayların manevi değerlerine Hz. Peygamber Efendimiz sallalahu aleyhi ve sellem işaret etmiş ve şöyle buyurmuşlardır:

“Recep Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Aclûnî, Keşful’l Hafâ, I, 423, Hadis No:1358)

Bu günler ve geceler bizler için birer fırsattır. Bu gece ellerimizi semaya, gönlümüzü Mevla’ya açalım. Bu gece en güzel kelimeleri söylemeye dualarla niyazda bulunalım. Bu gece vesilesiyle istiğfar edip ve günahlardan olabildiğince uzak durmaya çalışalım. Kuran’ı okumaya, Salat-u Selamları getirmeye gayret gösterelim. Bu gece ve günlerin bereketiyle kul olduğumuzu hatırlayalım.Beş vakit namazımızı, camide cemaatle kılmaya özen gösterelim.

Nitekim Fahri Âlem Efendimiz’ in bu günlerin nice feyiz ve bereketlerle dolu olduğunu işaret eden ve istifade edilmesinde bizlere kılavuz olan duasını unutmayalım;

“Ey Allah’ım! Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl, bizi Ramazan’a kavuştur” (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259)

Bu vesileyle Aksarayımızın, bütün ilçelerimizin, köylerimizin ve bütün Ülkemizin, İslam aleminin üç aylarını Regaib Kandilini, Miraç Kandilini, ve hemen Ramazana 'la birlikte sona doğru gelindiğinde Beraat Kandilini ve inşallah Ramazan Bayramını şimdiden tebrik ediyorum. Rabbim Teala Ramazan Bayramımıza  huzurla, sükunla ulaşmayı nasip eylesin.

Ve hasseten şuanda ülkemizin, devletimizin, vatanımızın üzerinde kurulan kirli tezgahlar, tuzaklar, oyunlar.., içimizden hainlerin ve munafıkların dışımızından düşmanların kurmaya çalıştığı bütün ne kadar desiseler, entirikalar, tuzaklar var ise inşallah üç aylar vesilesiyle rabbime niyaz edyorum; Rabbim bu tuzakları hileleri bütün münafıkların, hainlerin, düşmanların kendi başlarına düçar eylesin, hile ve tuzaklarını onlarla beraber yerle yeksan eylesin.

Cemalettin BAL

İL MÜFTÜSÜ