13.04.2018

İl Müftümüz Cemalettin Bal 'ın Kaleminden

Somuncu Babamızın Şehri, Şehr-i Sülehâ olan Aksaray da yaşayan bütün kardeşlerime,

Selamün Aleyküm;

Bismillahirrahmanirrahim,

İnşallah, Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece Mübarek Mirac Kandili’dir. Efendimiz’in Medine’ye hicretinden bir buçuk yıl önce; miladî 621 yılının Recep ayının 27’nci gecesi vuku bulan Mirac, nübüvvet silsilesinin son halkası olan Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in en büyük mucizelerinden biridir. Allah Resulünün, Müslümanlara yapılan işkence ve baskılardan bunaldığı, İslam’ı tebliğ için gittiği Taif’ten taşlanarak döndüğü, O’nu her zaman koruyup kollayan amcası Ebu Talib’in öldüğü ve O’nun hayatındaki en büyük destekçisi olan eşi Hatice annemizin vefat ettiği bir zamanda Yüce Allah, Habibi kibriya Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu aleyhi ve sellemi huzura davet ettiği miraç ile teselli etmiştir.

İsrâ ve Miraç mucizesi bizlere; insanın, ilahî rızaya ve desteğe ulaştığında akıl ve idraki zorlayan nice üst derecelere ulaşabileceğini gösterir. Ayrıca, mana âleminde yükselip ilahî rahmet ve huzura erişmenin; öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlakî erdemlere yükselişten, her şeyin sahibi olan Yüce Allah’a bağlılık ve boyun eğmekten geçtiğini de hatırlatır. Miraç gecesi, farz kılınan beş vakit namazın “Mü’minlerin miracı” olarak nitelendirilmesi de, namazın böyle bir yükselişte ne derece etkin ve önemli bir ibadet olduğunu gösterir. Ahlakî ve manevî sağlığımızı tehdit eden, insanî ilişkilerimizi ve sosyal görevlerimizi zayıflatan bunca iç ve dış etkinin altında bunaldığımız günümüzde, Kur’an’ı Kerim’in İsrâ hadisesinden ismini alan sûre de, bizlere kurtuluş yolunu gösterir. İnanç, ahlak ve maneviyat dünyamızın, barış ve huzur içinde birlikte yaşamamızın vazgeçilmez değerlerine işaret eden bu ilahî buyrukları yaşamak ve yaşatmak, bizlere miracın manevî atmosferini teneffüs etme imkânı sağlayacaktır. Miraç gecesi imanımızı tazeleyerek ilahî rahmeti kazanacak işler yapmamız, kulluk bilincine ulaşarak dua ve niyazda bulunmamız için güzel bir fırsattır.  Geliniz, duyguların ve hislerin coştuğu, dua ve niyazların semaya yükseldiği, inananların huzur bulduğu bu gecede, gönüllerimizde ümit ve ilahî aşk kandillerini yakalım, miracın engin mesajını ruhlarımızda hissedelim, yaşayalım ve Efendimiz aleyhisselatü vesselam’ ın Kabe’den Mescidi Aksa’ya yürüdüğü mirac hürmetine Kudüs ve Mescidi Aksa’yı Yahudilerin zulmünden kurtulmasına vesile olsun.

Miraç gecesi 13 Nisan 2018 Cuma akşamı 19.45’da Aksaray ilimizin Tarihi Karamanoğlu Ulu Camiinde ki tertip edeceğimiz Kandil programına, geceyi idrak etme adına tüm Aksaraylı kardeşlerimizin aileleriyle birlikte katılmalarını istiyor, İslâm âleminin, ülkemizin ve Şehr-i Sülehâmız’ ın mübarek Miraç Kandili ’ni tebrik ediyorum. Ve hassaten sınır ötesinde mücadele eden kahraman ordumuza muvaffakiyetler, Aziz şehitlerimize Rahmet diliyor, ayrıca şuanda ülkemizin, devletimizin, vatanımızın üzerinde kurulan kirli tezgâhlar, tuzaklar, desiseler, entrikalar, tuzaklar var ise inşallah bu gece vesilesiyle rabbime niyaz ediyorum; Rabbim bu tuzakları hileleri bütün münafıkların, hainlerin, düşmanların kendi başlarına duçar eylesin, hile ve tuzaklarını onlarla beraber yerle yeksan eylesin. Âmin.

Cemalettin BAL

AKSARAY İL MÜFTÜSÜ