02.10.2018

2018 YILI CAMİLER VE DİN GÖREVLİLERİ HAFTASI AÇILIŞ PROGRAMI

Aksaray İl Müftülüğünce 2018 yılı 1-7 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası açılış programı tertip edildi.

1.10.2018 Pazartesi günü saat 10.30 da Aksaray İl Müftülüğü II. Kılıçaslan Konferans salonunda düzenlenen Camiler ve Din Görevlileri haftası açılış programı Kuranı kerim tilavetiyle başladı. Sinevizyon sunumu ve İlahi dinletisiyle devam eden programda “Camiler ve Din Hizmetine Adanmış gönüller” temalı konuşmasında din görevlilerinin çok ulvi bir vazifede olduğunu ifade eden İl Müftüsü Cemalettin Bal; “O kadar şerefli bir meslektir ki Müezzinlik; bizim ecdadımız camilerde en önemli unsur olan minarelerin ezan okuma yerine Şerefe ismini vermiştir. Neden orası şerefe olarak isimlendirilmiş! Ecdadımız hakikaten yerli yerince kullanmış, orada şerefli bir ilan var! Nedir o şerefli ilan; Tevhid ve Efendimiz aleyhissalatü vesselam’ ın âlemlere rahmet olarak gönderilmesinin ilanıdır. Bir diğer hususta burada bütün insanlığı müslüman olsun gayri müslim olsun huzura, felaha çağrısı vardır. O yüzden bütün müezzinlere buradan selam ediyorum, bu şerefli ve üstün vazifeyi yaptıklarından dolayı inşallah bütün müezzin meslektaşlarım Bilal-i Habeşi radiyallahu teala anha efendimizin arkasından cennette O ‘ nun sancağıyla inşallah yürüyecektir, öyle ümit ediyorum, öyle inanıyorum. İmam Hatiplerimize gelince; onlarda aslında O Ezan-ı Muhammedi’ nin peşinden Camilerimizde tevhid-i omuz omuza saf tutan cemaatin önünde Allah’ ın birliğini en güzel şekilde yaşadığımız gördüğümüz ibadet anıdır ki İmam Hatibin Allahu Ekber demesiyle bütün cemaat aynı anda rükûa varıyor ve yine imam efendinin Allahu Ekber nidasıyla alnını secdeye koyuyor. Ne kadar ulvi bir an! İşte burada tevhid’ in en güzel numunesini görmek mümkün olduğu gibi vahdeti de burada görüyoruz. Çünkü tanısın tanımasın, bilsin bilmesin, aynı mahalleden olmuş olmamış, ama omuz omuza durup o birliği sağlayabiliyor. Tevhid’ in peşinden gelen Vahdet; işte yine İmam Hatib’ in Allahu Ekber nidasıyla birlikte sağlanabiliyor. İnşallah omuz omuza durduğumuz gibi bütün cemaatimizle birlikte bedenlerimiz birbirine değdiği gibi kalplerimizde birleşirse ben inanıyorum ki o Cami merkezli hayattan bütün dünyaya tekrar adalet, tekrar insanlık bir defa daha bu milletin eliyle gösterilmiş olacaktır. Diğer taraftan camilerimiz bu şekilde hizmete devam ederken Kuran Kursu hocalarımızda asıl işin temelindeki eğitimi vermekte ve ilahi vahiy olan Kuranı hâkimi ilahi kelamı eşlerimize, bizlere ve çocuklarımıza öğretmek için çok büyük bir gayret ve çaba sarf etmektedir. Elhamdülillah Aksaray’ ımızda da bu manada çok güzel gelişmeler oluyor. Bütün meslektaşlarımızın ve müftülüğümüz çalışanlarının katkılarıyla hem 4-6 yaş Kuran kurslarımız hızla arttı hem de Kuran kursları öğrencilerimizin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Öbür taraftan yine Cami merkezli hayatımıza baktığımızda Vaizlerimiz çok büyük hizmetler yapıyor. Çünkü camilerimiz bizim anlayışımıza göre sadece Tevhid’ in ve Vahdet’ in ilan edildiği yaşandığı, tatbik edildiği, bir merkez olmaktan öte aynı zamanda ilim halkalarının ve zikir halkalarının her daim kurulması gereken bir yerdir. Bununla alakalı Peygamber efendimiz aleyhissalatü vesselam zamanında böyle icra ediliyordu. Bu zamanda da bizler Vaizlerimiz vasıtasıyla camilerimizdeki vaazlarla halkımızın dini hayatının canlı ve diri tutulmasında veya ortaya çıkan yeni gündem konularında dini olarak nasıl bir anlayışa sahip olmamız gerektiğini o vaazlar sayesinde elhamdülillah ortaya koyabiliyoruz. Ve Müftülerimiz; insanların gönlüne dini heyecanı sokmak ve darda kaldıklarında, sıkıntılı anlarında verdikleri fetvalar ile onlara yol açacak kapıları gösterebilmek itibariyle baktığımızda Müftülerimizle, Vaizlerimizle, İmam Hatiplerimizle, Müezzinlerimiz ve Kuran Kursu Öğreticilerimizle birlikte çok önemli ve güzide bir görevi icra ediyoruz. Ben bu vesileyle bütün meslektaşlarımın Camiler ve Din görevlileri haftasını tebrik ediyorum. İnşallah, bu haftalar vesilesiyle Rabbim bizlere dini Mübin’i İslam’a hizmet etme aşkını ve muhabbetini arttırarak devam ettirmeyi nasip eylesin. Bu vesileyle Kayseri’deki bulunduğu hastanede bizzat ziyaret ettiğim İmam Hatip Merhum Muttalip İpek görevlimize Allah’ tan Rahmet diliyor Camiamıza, yakınlarına ve sevdiklerine sabrı cemil diliyorum.”  dedi.

Program sonunda Din hizmetlerine maddî-manevî katkılarda bulunan hayırseverlere teşekkür plaketlerini Vali Yardımcısı Gürkan Karaman takdim etti. Programa Vali yardımcısı Gürkan Karaman ile birlikte kurum amirleri ve merkezde görev yapan Din gönüllüleri katıldı.