28.04.2018

İl Müftümüz Cemalettin Bal 'ın Kaleminden

Somuncu Babamızın Şehri, Şehr-i Sülehâ olan Aksaray da yaşayan bütün kardeşlerime,

Selamün Aleyküm;

Bismillahirrahmanirrahim,

Önümüzdeki Pazartesi gününü Salı gününe bağlayan gece, mübarek Ramazan ayının müjdecisi olan Berat Kandilidir. Berat: rütbe, nişan, ferman, borçtan, cezadan, günahlardan kurtuluş demektir. Dini terim olarak ise; günahlardan arınmak, Allah’ın affına ve rahmetine kavuşmak, Allah katında berat etmek ve temize çıkmak anlamlarına gelmektedir. Berat Kandili, Müslümanların, sınırsız af ve rahmet sahibi Yüce Allah’a sığınarak günahlardan arınma, ilahî lütuf ve bereketlere erişebilme fırsatını yakalayabilecekleri müstesna zaman dilimlerinden birisidir. Bu geceler, kulluk şuuruyla kendi iç mahkememizle hesaplaştığımız, hayatımıza Yüce Yaratan’ın rızası doğrultusunda yön vermeye karar verdiğimiz fırsat geceleridir.

Berat gecesi iman, ibadet ve düşünce bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi Allah’ın rızası doğrultusunda planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için şüphesiz büyük fırsattır. Berat gecesini idrak eden herkes, Yüce Allah’ın; “Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” müjdesinin farkına varmalıdır. Bunun gereği olarak Müslüman, kendi özüne dönmeli, ümitlerini canlandırmalı, günah ve kusurlarından dolayı tövbe etmeli, bundan sonraki hayatını daha da güzelleştirme kararını vermelidir. Aişe radıyallahu Teala anha dediki rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şabanın ortasındaki gecede ;

" اعوذ بعفوك من عقابك واعوذ برضاك من سخطك واعوذ بك منك جل وجهك "

(Azabından afuvuna gazabından rızana kahrından rahmetine sığınıyorum zatı Şerif’in çok yücedir) manasına gelen bu duayı okuduktan sonra da Cibril bana okuduğum duayı secdede çokça söylememi emretti. Öylece öğrendim ve öğrettim diye buyurdu. Bu gece (berat) diye bildiğimiz gecedir. Önümüzdeki, PAZAR, PAZARTESİ, SALI günü 3 gün oruç tutulabilir. PAZAR, PAZARTESİ, SALI günü, ŞABAN ayının EYYÂMÜ’L-BIYD denilen ay ortası günleridir ve malum olduğu üzere her ayda EYYÂMÜ’L-BIYD denilen günlerde oruç tutulması sünnettir. Hem de PAZARTESİ günü BERAAT KANDİLİ olduğundan SALI günü zaten Kandil orucu günüdür. Bizler bu gece Rabbimizden af dileyecek ve dua edeceğiz. Ve hep beraber Rabbimize niyaz edecek ve diyeceğiz ki: “Allah’ım kalplerimizi yumuşat ve birbirimizi anlamamız için rahmetini tecelli ettir! Bize huzur ver, ülfet ver! Nefsimize uydurma! Şeytanın peşinde koşturma! Bize merhamet duygusu ver! Bize şuur ver, izan ver ve bizi insaftan ayırma! Bizi birbirimize düşürmek isteyenlere fırsat verme! Farklılıklarımızın fitne olarak kullanılmaması için bize basiret ve feraset ver! Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi bağışla! Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin tutturma! Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin, Bizleri bağışla, günahlarımızı affeyle, Bize merhamet eyle!

Bu vesileyle yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını temenni ediyor, bu gecenin, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tövbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. 30 Nisan 2018 Pazartesi günü Akşam namazının beraberinde Merkez Karamanoğlu Ulu Cami’ inde idrak edeceğimiz kandil programına Şehr-i Sülehâ’ mızda yaşayan tüm kardeşlerimizi özellikle aileleriyle, çocuklarıyla birlikte katılmalarını bekliyor, Tüm Aksaraylı halkımızın ve İslam Âleminin Berat kandilini tebrik ediyorum.

Cemalettin BAL

AKSARAY İL MÜFTÜSÜ