29.05.2019

İlçe Müftüsü ÖMER ÜNAL'Kaleminden Kadir gecesi

KADİR GECESİ

Bin aydan daha hayırlı olan kadir gecesi ile yüce Allah kadrinizi artırsın

Kadir kelimesinin manası “hüküm vermek” demektir. Allah’u Teâla o gecede bir yıl içerisinde olacak şeyler hakkında hüküm verdiği için bu geceye bu ad verilmiştir.

Abdullah bin Abbas (RA) dedi ki: “yüce Allah Dünya işlerini bir sonraki Kadir gecesine kadar hayat, ölüm, yada rızık ile ilgili hususları muhkem olarak hükme bağlar”.

Hakkında sure inen ve ayetlere konu olan bu gece bir Müslüman için çok önemli bir fırsattır değerlendirilmesi gerekir.

Peygamberimiz (SAV) sahabelerine geçmiş kavimlerden bahsederdi.  Bir gün geçmiş kavimlerin ömürlerinin uzun olduğunu ve kimisinin bu uzun ömrünü hep Allaha ibadetle geçirdiğini söyledi, Sahabeler den bazıları keşke bizimde ömrümüz uzun olsaydı da bizde Rabbimize çokça ibadet etseydik diye içlerinden geçirdiler bunun üzerine yüce Allah kadir süresini indirerek Peygamberimizin ümmetine has olarak bu kadir gecesini bahşetti.

                Şimdi bu gece hakkında kısa bir bilgi verelim.

Kadir suresinde yüce Allah şöyle buyuruyor:

“Gerçek şu ki , Biz onu (Kuranı) kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sana bildiren nedir? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve ruh onda Rablerinin izniyle her bir iş için inerler. Fecrin çıkışına kadar bir esenliktir.(selamdır) o.  (kadir suresi : 1-5)

                Kadir suresinde Rabbim kadir gecesini böyle beyan buyuruyor. Yani bu gecede yapılan bir ibadet bin ayda yapılan ibadetten sevap olarak daha fazladır.

Yüce Allah tevbe suresi 36.ayeti kerimesinde” Allah katında ayların adedi 12’dir” buyuruyor ve kadir suresinde geçen bin ayı 12 ye yani yıl hesabına çevirdiğimiz zaman 83 yıl ediyor. Demek ki bu geceyi değerlendiren bir Müslüman sanki yüce Allah’a 83 yıl ibadet etmiş olur. Buda bir senelik bir sevap ve kazanımdır. ve insan ömründe çok Kadir gecesine denk gelmektedir.

                               Kadir gecesi ne zamandır

                Yüce Allah kadir suresinde kadir gecesinin önemini belirtirken zamanını belirtmiyor yani bu surede senenin herhangi bir gecesi de anlaşılabilir işte yüce Allah bunu da Bakara suresi 185. Ayeti kerimede Kur’anın Ramazan ayında indirildiğini bildiriyor.

Ramazan ayı , insanlar için hidayet olan ve değer yolu ve hak ile batılı birbirinden ayıran apaçık belgeleri kapsayan KUR’AN onda indirilmiştir.” (bakara suresi:185)

Başka bir ayeti kerimede de bu gecenin mübarek bir gece olduğunu belirtiyor:

“ Ha mim. Apaçık kitaba andolsun gerçekten biz onu mübarek bir gecede indirdik.” (Duhan suresi:1-4)

                Ayeti kerimelerden anlaşıldığı gibi Kur’anı Kerim Ramazan ayında ve Kadir gecesinde indirilmiştir. ve o gece mübarek bir gecedir.

                Abdullah bin Abbas (RA) Kur’anın bu gecede indirilişini şöyle anlatır: Kur’anı Kerim bütünüyle Levh-i Mahfuzdan Dünya semasındaki BEYTÜL İZZE’ye indi. Ve Cebrail (AS) ondan 23 senelik bir zaman diliminde peyderpey Resulullah (SAV) e indirdi.

Ayetler kadir gecesinin Ramazanda olduğunu belirtirler ama başında mı ortasında mı sonunda mı olduğunu belirtmeyince sahabeler Peygamberimize bu gecenin hangi gece olduğunu sormaya başladılar. Peygamberimiz bir hadisinde “onu Ramazanın ikinci yarısında arayın “ buyuruyor sahabelerin ısrarlı sorularına karşı “Ramazanın son on gününde arayın” buyuruyor. Yine Sahabelerin çok sormalarına karşı “Ramazanın son on gününün tekli gecelerinden arayın” buyuruyor. Yani hadislerin açık ifadelerine göre net olarak kadir gecesinin hangi gece olduğu belli değil ve 21.-23.-25.-27.-veya 29. Gecelerden biri olabilir.

                Kadir gecesinin 27. Gece olduğuna işaret eden delil:

Zır bin Hubaş (RA) anlatıyor : Ubey bin ka’b (RA) a sordum dedimki : kardeşin Abdullah bin mesuda “kim bir yıl ibadetle kaim olursa Kadir gecesine rastlar “ diyor.

Ubey bin Ka’b (RA) : “ o, insanların buna güvenmemelerini kastetmişti. yoksa kendisi bu gecenin Ramazanda olduğunu, Ramazanın da son on gecesinde , o gecenin de yirmi yedinci gece olduğunu pekala bilir.” Sonra bu gecenin yirmi yedinci gece olduğuna istisnasız yemin etti.

                Ben: ya ebul munzir bunu neye istinaden söylüyorsun? Dedim : ubey (RA) : alametine , yahud Resulullah (SAV) in bize haber verdiği nişana istinaden söylüyorum. O gece sabahında güneş şuasız olarak doğacaktır” cevabını verdi.

Bunlar işaret olmasına rağmen ve ümmet çok eski tarihlerden beri Ramazanın 27. Gecesini Kadir gecesi olarak kutlamasına rağmen aslında temenni ederiz ki Müslümanlar Ramazanın hepsini yada enazından son on gecesini yada enazında son on günün tek gecelerini değerlendirmelerini temenni ederiz. Ayet ve hadislerin net olarak ifade etmemelerinin hikmetide Allahu a’lem bu olduğunu düşünüyorum.

                Her geceni kadir bil atasözünüde aslında böyle anlamalıyız

Allahu teala beş şeyi beş şeyde gizlemiştir.

1-Rızasını taatlarda (ibadetlerde)  gizlemiştir.

2-gazabını ma’siyetlerde (günahlarda) gizlemiştir

3-orta namazı diğer namazlar arasında gizlemiştir.

4-veli kulunu halk arasında gizlemiştir

5-Kadir gecesini Ramazan ayında gizlemiştir.

GECEMİZİ NASIL DEĞERLENDİRMELİYİZ

                Hayat düsturumuz Kur’anı Kerimin inmiş olduğu Kadir gecesinde melekler ve ruh (Cebrail) Allahın izniyle iner ve fecrin doğmasına kadar tevhid ehli mü’min Müslümanları selamlar bin aydan hayırlı olan Kadir gecesinde mü’min Müslümanların bu Allahın rahmetinin bolca tecelli ettiği geceyi ibadetle geçirmeleri gerekir.

                Bir hadisi şerifte Peygamberimiz(SAV) şöyle buyuruyor:” kim Allaha inanarak ve ecrini ondan umarak Kadir gecesini değerlendirirse geçmiş günahları bağışlanır” (buhari /iman:25/28)

                İmam Nevevi (RA) şöyle diyor: kefaret mahiyetinde olan ibadetler günahlar ile karşılaştığı zaman eğer bu günahlar küçük günahlar ise onları siler götürür, şayet büyük günahlar ise o zaman hafifletir, izale edeceği veya hafifleteceği günahı yoksa o zamanda sahibinin derecesini ve cennetteki makamını yükseltir. Bu keffaret mahiyetindeki günahlar ise Kadir gecesi bir önceki kadir gecesi ile arası, aynı şekilde Ramazanın Cumanın ve Beş vakit namazın öncekileri ile arasındaki günahları sileceğini belirten hadisi şerifi ifade etmektedir.

                Bu gecenin değerlendirilmesi hususu ise en azında bu gecenin yatsı ve sabah namazına camide cemaate iştirak ederek sevabına nail olunur buda en az durumudur. Aslında tüm geceyi namaz kılarak Kuran okuyarak Allahı zikrederek ve tefekkür ile geçirmek gerekir .

Hz. Aişe (RA) anlatıyor: “ya Resulallah Kadir gecesine rastlarsam ne dua edeceğimi bana bildir diye talepte bulundum.”

                Resulullah (SAV) şöyle buyurdu:            “ Allahım şüphesiz sen affedicisin affetmeyi seversin beni affet”

                Bir hadisi şerifinde efendimiz (SAV) şöyle buyuruyor: “kim yatsı namazını cemaatle kılarsa sanki gecenin yarısını ihya etmiş gibidir. Kimde sabah namazını cemaatle kılmışsa gecenin tamamını ihya etmiş gibidir.( müslim / mesacid: 260/5656)

Bu gece günahlarımızın affı için

Ailemiz ve çocuklarımızın mutluluğu için

memleketimizin huzur ve sükuneti için

islam aleminin ve insanlığın huzur ve sükuneti , sulh ve selameti için ,çokça dua etmeliyiz

çünkü dua ibadetin özüdür.

 

Kadrimizin yüce Allah katında yükselmesi  ibadetlerimizin kabulü günahlarımızın affı temennisiyle

KADİR GECENİZ MÜBAREK OLSUN

ÖMER ÜNAL

SULTANHANI İLÇE MÜFTÜSÜ