27.12.2021

TARİHÇEMİZ

1-AĞAÇÖREN  TARİHİ

 

         Ağaçören İlçesi M.Ö. III. ve IV.Y.Y. Hititler zamanında yerleşim alanı olarak kullanılmış olup, daha sonra Bizanslılar zamanında Kapadokya bölgesi içinde kalmıştır.

            Bölgenin ismi Osmanlı Devleti zamanında XV.Y.Y.’da Fatih döneminde PANLI olarak geçmiştir.1961 yılına kadar Panlı olarak anılmış,daha sonra ismi AĞAÇÖREN olarak değiştirilmiştir.

            Ankara İli Şereflikoçhisar İlçesine bağlı bir kasaba iken 15.06.1989 tarih ve 3578 Sayılı Kanunla İl olan Aksaray’a İlçe olarak bağlanmıştır.

                                                        2-COĞRAFİ YAPISI

          Ağaçören İlçesi İç Anadolu Bölgesinin Orta Kızılırmak bölümünün güneyinde yer almaktadır. Kuzeyinde Sarıyahşi,Güneyinde Aksaray merkezi ve Ortaköy İlçesi,batısında ise Ş.Koçhisar ilçe sınırları ile çevrilidir. İlçenin toplam yüzölçümü 410.191 dekar olup, rakımı 1.100 dür. Arazisi oldukça engebelidir. İlçemizde karasal iklim hakim olup, kışları oldukça sert geçer.İlçenin belli başlı tek akar suyu güneybatısında bulunan Peçenek özüdür. İkilimi karasal iklimdir. İlçemiz Camili Köyünde  1 adet gölet bulunmaktadır.

           Ağaçören’in yüzölçümü 410.191 dekar olup, bu alanın 229.220 dekarı tarım arazisi, 98.413 dekarı çayır-mer’a, 12.558 dekarı tarım dışı arazilerdir. Tarım alanlarının kullanımı ise; 11.961 dekar sulu tarım arazisi, 284.259 dekarı kuru tarım arazisi şeklindedir. Sulu tarım arazisinin az olması sebebiyle yetiştirilen ürün çeşidi de kısıtlı olmaktadır. Kuru tarım arazisinin büyük çoğunluğu da hububat ekimi yapılmakta olup, verimi ve geliri düşük olmaktadır

3-İDARİ DURUM

   İlçemiz; ilçe merkezi, ve 28 köyden teşekkül etmektedir. İlçe merkezine bağlı 5 mahalle bulunmaktadır. 

          İlçemize bağlı 28 köyün adları şunlardır; Abalı Köyü, Abdiuşağı Köyü, Ahırlı Köyü, Avşar Köyü, Camili Köyü, Çatalçeşme Köyü, Dadılar Köyü, Demircili Köyü, Göllü Köyü, Göynük Köyü, Güzelöz Köyü, HacıahmetliDavutlu  Köyü, Hacıahmetli Tepe Köyü, Hacıismailli Köyü, Hüsrev  Köyü, Kaşıçalıklar Köyü, Kederli Köyü, Kılıçlı Köyü, Kırımini Köyü, Kurtini Köyü, Kütüklü Köyü, Oymaağaç Köyü, Sarıağıl Köyü, Sarıhasanlı Köyü, Sofular Köyü, Yağmurhüyüğü Köyü, Yenice Köyü  ve Yenişabanlı Köyüdür. 

4- EKONOMİK DURUM

1-SANAYİ

İlçemizde Esnaf ve Sanatkarlar odasın faal olarak kayıtlı 200 adet esnafımız bulunmaktadır.

TARIMSAL ARAZİ DAĞILIM

            Genel olarak tarım arazileri düz olmayıp, hafif ve orta derecede eğimlidir. Topraklarımız genellikle açık kahve renkli, kireçli, pH’ı 6–7,5 arasında olup tınlı toprak yapısına sahiptir. İlçemiz topraklarının büyük bir kısmında kuru tarım yapılmaktadır. İlçemize bağlı Camili Köyünde bulunan 1 adet gölet bulunmaktadır. Yıllık yağış miktarı 250–300 mm arasındadır. Genel olarak tarım alanlarımız kuru tarım alanlarıdır.

            İlçenin  toplam alanı 410.191 Dekar olup ilçemize bağlı 28 köy  vardır.