01.04.2019

İl Müftümüz Cemalettin Bal 'ın Kaleminden

Somuncu Babamızın Şehri, Şehri Suleha Aksaray’ dan güzel ülkemin güzel insanları ve bütün mümin kardeşlerime,

Selamün Aleyküm;

Bismillahirrahmanirrahim,

İsrâ ve Miraç hadisesi Yüce Allah’ın sevgili peygamberine bir mükâfatı ve ilahi bir mucizesidir. İsrâ ve Miraç Receb ayının 27. Gecesi Cenab-ı Hakk’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselâm’ ın rehberliğinde Hz. Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve sellem Efendimize, Çektiği bütün sıkıntıları, içine düştüğü üzüntüleri ve kederleri, hatta kendisine vahyedilenleri tebliğ ederken ve davetini yayarken karşılaştığı zorlukları unutturacak bir hediyedir.

Yüce Mevla’mızın bizlere emri olan Beş vakit namazı, Bakara suresinin son ayetleri ve iman edip bu imanla ölen kimsenin cennetlik olduğu müjdesi de, miraç gecesinde verilen en güzel hediyelerdir. Fahri Âlem Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve sellem Miraç’ la hiçbir peygambere, insana ve meleğe nasip olmayan bir ikrama ve ilâhî yakınlığa kavuşmuştur. Kâinatın sahibi yüce Rabbimiz, bu özel iltifatı ile hem habibi kibriyası Peygamber Efendimiz 'in gönlünü hoşnut etmiş hem de melekût âlemindeki melekleri ve diğer varlıkları onunla şereflendirmiştir. Allahu Teâlâ kendisine ve ümmetine birçok ihsanda bulunmuştur. O’ na cennet nimetlerini ve cehennem azabını göstermiştir. Ancak Önderimiz, Rehberimiz Hz. Muhammed Mustafa Aleyhisselatü vesselam Rabbinin rahmetini ve ümmetini istemiştir.

Miraç gecesi, ulvi bir gecedir. Bu mübarek geceyi gaflet içerisinde geçirmemeli, ibadetle Allah’a karşı şükran borçlarımızı ödemeliyiz. Namaz kılmalı, Kur’an okumalı ve Allah’tan af ve bağışlanma dilemeliyiz. Ayrıca ailemize de bu gecenin anlam ve önemini öğretmeliyiz. Çevremizdeki yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım elimizi uzatmalıyız. Annemizi, babamızı ve büyüklerimizi ziyaret edip dualarını almalıyız. Ebediyete intikal etmiş olanlarımızı rahmetle anarak ruhlarını şad etmeliyiz. Dostlarımızla tebrikleşmeli, sevgi ve saygı duygularımızı perçinlemeliyiz.

Mümin, mübarek kandil gecelerini birer fırsat bilmeli, bu müstesna zaman dilimlerinde Allah’a daha da yakın olmaya çalışmalıdır. Şunu unutmamalıdır ki, Allah’a yakınlık, O’nun emirlerini yerine getirmek, yasak ettiği şeylerden kaçınmak ve Efendimiz aleyhisselatü vesselamın örnek hayatını rehber edinmekle mümkündür. Bu gece namaza başlayan, Mirac’ a ulaşır. Ara sıra kılan, beş vakit devam etmekle Mirac’ a ulaşmıştır.

İnşallah bu vesileyle yapacağımız ibadet, dua ve yakarışların bizleri istikamet sahibi yapmasını temenni ediyorum. Bu gecenin, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün Müslümanların kalbinde iman ve bedeninde beş vakit namazla tövbe ve dualarının kabulü ile arınma ve affına vesile olmasını, bütün ümmetin şahlanış ve dirilişinin miracı olmasını yüce rabbimden niyaz ediyor ve tüm Aksaraylı kardeşlerimin ve İslam Âleminin Miraç kandilini tebrik ediyorum.

Cemalettin BAL
AKSARAY İL MÜFTÜSÜ