21.03.2020

İl Müftümüz Cemalettin BAL'ın kaleminden

Somuncu Babamızın Şehri, Şehri Suleha Aksaray’ dan güzel ülkemin güzel insanları ve bütün mümin kardeşlerime,

Selamün Aleyküm;

Bismillahirrahmanirrahim,

Receb ayının 27. Gecesi, Fahri Kâinat Hz. Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve sellemin ihsan ve ikram dolu mucizevî bir yolculukla Cenab-ı Hakkın yüksek huzuruna kabul edildiği Miraç gecesidir. Cenab-ı Hakk’ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselâmın rehberliğinde Peygamber Efendimiz Aleyhisselatü vesselam, Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksâ'ya, oradan semâ’ ya, yüce âlemlere, İlâhî huzura yükselmiştir. İsrâ ve Miraç hadisesi, Efendimizin peygamberliğinin on ikinci yılında, Mekke’de vuku bulmuş, Yüce Mevla’mızın beş vakit namazı, Bakara suresinin son ayetlerini ve iman edip bu imanla ölen kimsenin cennetlik müjdesi bu gece müminlere hediye edilmiştir.

Miraç, ilâhî kudreti temaşa eden Âlemlerin Efendisi Hz. Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi ve sellemin şahsında, insanlığın Hakka yürüyüşüdür. Miraç, zamanın ve mekânın yegâne sahibi olan Yüce Allah'ın birliğine, büyüklüğüne ve sonsuzluğuna şahitlik etmektir. Miraç, semanın katmanlarını ve Rabbül Âlemine vasıl olan yolun duraklarını aşan bir bereket yolculuğudur. Miraç, elemi, kederi, çaresizliği, ümitsizliği bir kenara koyup yeniden yola çıkmaktır.Miraç gecesi, ulvi bir gecedir. Mümin, mübarek kandil gecelerini birer fırsat bilmeli, bu müstesna zaman dilimlerinde Allah’a daha da yakın olmaya çalışmalıdır. Şunu unutmamalıdır ki, Allah’a yakınlık, O’nun emirlerini yerine getirmek, yasak ettiği şeylerden kaçınmakla mümkündür.

İşte, Miraç gecesi gününde dünyayı saran, ülkemize de sirayet eden korona virüsüne karşı devletimizin aldığı kararlara ve tedbirine uymak; her kardeşimizin hassasiyetle yerine getirmesi gereken birgörevdir. Ancak kararlara ve tedbirlere uymanın yanında evimizde ailemizle birlikte geçireceğimizbu günlerde ibadet ve duaya daha çok sarılmalıyız. Tövbe ve istiğfarla günahlarımızın affını dilemeliyiz.Kelimeyi tevhit ve salavat zikirleriyle Allaha yakın olmaya çalışmalıyız.Bu mübarek gece de gaflet içerisinde bulunmamalı, Allah Teâla’ya karşı acziyet ve kulluk idraki içerisinde ibadetle geçirmeliyiz. Ayrıca ailemize de bu gecenin anlam ve önemini öğretmeli, özellikle çocuklarımıza duanın ehemmiyetini anlatmalıyız. Çevremizdeki yoksullara ve kimsesiz çocuklara yardım elimizi uzatmalıyız. Annemizi, babamızı ve büyüklerimizin hâlini, hatırı sorup dualarını almalıyız. Ebediyete intikal etmiş olanlarımızı rahmetle anarak ruhlarına okumuş olduğumuz Kur’an-Kerim sevaplarını hediye etmeliyiz. Dostlarımızla tebrikleşmeli, sevgi ve saygı duygularımızı perçinlemeliyiz.

Bu vesileyle mübarek kandil gecesinde yapacağımız dua ve ibadetlerimizin Allah Teala katında makbul olmasını, Vatanımıza, Milletimize, Şehri Sülehâ olan Aksaray’ımıza ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Rabbimden niyaz ediyorum. Bununla birlikte korona virüsüyle yaptığımız mücadelede vefat eden kardeşlerimize ve şehitlerimize Rahmet, yakınlarına sabrı cemil, tedavisi devam eden hastalarımızaacil şifalar diliyorum. Özellikle korona virüsüyle mücadele eden sağlık personeline ve devletimizin her kademesindeki çalışanlarımıza Rabbimin güç ve kuvvet vermesini diliyor, tüm vatandaşlarımızı alınan tedbirlere uymaya davet ediyorum.

Cemalettin BAL

Aksaray İl Müftüsü